Во електричен автомобил, секое патување се напојува од батерија – без разлика дали се работи за патување до работа или пак подалечно патување. Производителите на автомобили вложија многу пари во подобрување на искуството со електричен автомобил, но еден аспект се издвојува кога возачите сакаат вредност за парите.
Опсегот на електричен автомобил е колку далеку може да патува со едно полнење на батеријата. Ова може да зависи од голем број фактори, како што се марка и модел на автомобил, како го возите, како и големината и моќноста на батеријата.

Технологијата што ги поддржува електричните автомобили станува сè пософистицирана, но комбинацијата на цени и согледуваниот недостаток на патна инфраструктура им дава на возачите таканаречена „вознемиреност во опсегот“ – страв да не останат без батерија пред да стигнат до нивната дестинација.

Ако ги истражувате можностите за поседување електричен автомобил, прочитајте за да дознаете како се решава проблемот.

Опсегот на електричен автомобил што користи само едно полнење варира во зависност од нејзината големина на батеријата и марка и модел.

Постојат големи варијации во перформансите на патот, од опсегот од 57 милји на Smart Forfour EQ, па се до 259 милји со Hyundai Kona Electric 64kWh *.

Со овие резултати во просек од 153 милји, се чини дека сегашната батерија на електричните автомобили е прилично способна да управува со возење од ден на ден со едно полнење.
Анксиозноста од опсегот може да биде проблем кога треба редовно да поминувате долги растојанија, без погодност за полнење дома кога е потребно.

Електрични автомобили со најголем опсег
Просечната палета на достапни модели на електрични автомобили во Велика Британија е 173 милји – тоа се спушта нешто кога ќе се извадат надполнетите тесла од равенката. Како и да е, варијацијата во можностите на електричните автомобили покажува дека вознемиреноста во опсегот не треба да ве одвраќа од тоа да си набавите електрично возило.

Колку време ќе трае вашето патување?
Електричните автомобили што сега се достапни на пазарот се приближно споредливи со нивните еквиваленти на бензин и дизел во однос на најголемата брзина. Некои како моделите Smart EQ се прикажани повеќе како градски автомобили, додека моделите Tesla се убедливо најбрзите електрични автомобили на располагање, со целиот гламур и сјај на спортски врвен автомобил.
Просечната максимална брзина на електричниот автомобил од оваа листа е 110 км / ч. Тоа е малку пониско отколку што може да тврди стандарден автомобил – и значително се попречува од перформансите на Тесла -, но за возачите на електрични автомобили брзината и перформансите не се нужно приоритет. Многу понови електрични автомобили имаат добро забрзување во споредба со нивните колеги од бензин и дизел. Ова е затоа што електричните мотори произведуваат 100% од нивната моќ од место, што значи дека забрзуваат изненадувачки брзо од ниски брзини.

Подолу е прикажан преглед на опсегот на проценки за првите 10 електрични возила на пазарот:
1. Tesla Model S 500 km
2. BEV Electron 120 km
3. Nissan Leaf 170 km
4. Mitsubishi i-MiEV 99 km
5. Ford Focus Electric 122 km
6. Honda Fit 132 km
7. Chevrolet Spark 132 km
8. Kia Soul 148 km
9. BMW i3 160 км-300 км со опција за проширување на опсегот што користи бензин
10. Holden Volt 87 км без бензин / 600 км со целосно полнење и генератор на бензин

Опсегот на електрични возила станува сè поиновативен од ден на ден, бидејќи новите модели продолжуваат да се појавуваат на пазарот. Nissan Leaf е автомобил од следната генерација кој може да испорача 300 км со едно полнење. Меѓутоа, бидејќи повеќето возачи возат околу 35 – 70 км секој ден, а електричните возила имаат просечен опсег од приближно 100 – 150 км, електричните возила се дефинитивно одржлива опција за повеќето возачи.

За подолги растојанија, станиците за брзо напојување и менување на батерии за разменување и одење стануваат се полесно достапни низ целиот свет.